Меню
Профил
Език

Категории

Най-продавани

Вижте всички статии

Сънища и цветове

Сънища и цветове

Пробвайте със стикер за стена или картина, за да добавите цветен акцент в спалнята.

 

Не можете да спите през нощта или се събуждате сутрин и се чувствате зле? Някога мислели сте си, че може да се дължи на цветовете в спалнята ви? Това, което може да звучи смешно на пръв поглед, има много просто обяснение.


Добре известно е, че цветовете засягат тялото, ума и душата и по този начин оказват голямо влияние върху нашето благосъстояние. Още от теорията на Гьоте за цвета, ние знаем, че цветовете могат да създадат различни настроения и да променят атмосферата в стаите. Така че не е изненадващо, че изборът на цветове в спалнята ни също значително влияе на нашия нощен сън. В тъмни или светли тонове, цветно или сиво: обкръжението ни оказва влияние върху нашето психическо и физическо състояние, дори и да сме затворили очите си. Кои цветове са подходящи  за добър нощен сън? Приветливо слънчево жълто, огнено рубинено червено или по-скоро приглушени и нежни земни цветове? Базирайки се на принципите на теорията на цветовете, сме събрали няколко съвета, за това сред кои цветове се спи спокойно и релаксиращо.

 

Принципите на теорията на цветовете


Ярките цветове правят стаята по-голяма и създават впечатление за пространство. Те изглеждат приятелски и светли и затова са много подходящи за малки помещения.

Тъмните цветове, от друга страна, обикновено са мрачни, ограничаващи и стесняващи, но също могат да предадат чувство на сигурност и интимност. Тъй като те оптически намаляват размера на стаите, те са подходящи само за големи помещения с много слънчева светлина.

Топлите цветове предават уютна и домашна атмосфера и създават впечатление за лична близост. Те могат да имат окуражаващ, насърчаващ и активиращ ефект върху нас и дори да ни накарат да се чувстваме по-топло в една стая, отколкото всъщност е. По този начин те имат "стимулиращ" ефект върху нашето умствено и физическо състояние и са особено подходящи за помещения, в които човек извършва активни дейности, например на работното място.

Студените цветове са доста пасивни, създават дистанция и придават впечатление за функционалност и обективност. Въпреки това, те са много успокояващи и релаксиращи и могат да имат освежаващ ефект. Благодарение на техния студен ефект те са особено подходящи за помещения с прилив на много слънчева светлина и по-топли сгради.

 

На хладно, но добре отпочинали

 

При избора на цвят за спалнята много хора обикновено предпочитат  топлите цветове, но ни бива да се притесняват, а спокойно да използват и по-студените нюанси.
Когато избирате цвят за спалнята, понякога е по-добре да използвате студени, а не топли цветове. Дори това да ви се струва неуместно има много просто цветово психологическо основание: студените цветове ви канят да се отпуснете и да релаксирате, те имате освежаващ ефект върху нас и не ни се натрапват визуално. Въпреки, че много хора обичат да използват топло жълто или средиземноморско оранжево в спалнята, за да създадат уютна атмосфера, тази цветова схема в спалнята не се препоръчва, тъй като топлите цветове имат активиращ и ободряващ ефект. Нищо чудно, ако не можете да се наспите там.

 

Цветни предложения за спалнята

 

Белият цвят излъчва чистота и безупречност. Въпреки това, той се смята за спокоен цвят за съня, защото е незабележим и дава на ума достатъчно свобода. За да избегнете  приликата с болнична стая, просто поставете няколко цветни акцента с цветя или растения, стикери за стена и интериорна декорация. Елементи като цветни свещи или цветни спални комплекти, които могат също да раздвижат и разнообразят стерилното бяло. 

 

Черното всъщност се счита за много тъмно и тежко, но насърчава сънуването и по този начин може да бъде много релаксиращо. Противно на общото схващане, че черното е страшно и плашещо, то се счита за много полезно за онези, които търсят защита. Но внимавайте: който избира черният цвят за спалнята си, трябва да обърне внимание на идеалния баланс и да постави повече цветни акценти, орнаменти и декорация.

 

Сивият цвят е неутрален и много добре се комбинира с други цветове. Той насърчава съня и същевременно стимулира духовното състояние. Сивата стая може лесно да бъде украсена с цветни елементи, 3D картини, стикери за декорация.

 

Жълтото е радостен цвят и може да има положителен ефект върху настроението, в зависимост от нюанса. В спалнята се препоръчват по-скоро жълти пастелни нюанси, тъй като твърде ярките цветове въздействат възбуждащо върху ума и душата .

 

Оранжевият цвят има стимулиращ ефект и поради това едва ли предизвиква сън. Освен това, подсъзнателно ни примамва да ядем и пием  през нощта или направо в леглото. Така че е по-подходящ цвят за кухнята.

 

Червеното е неподходящо за спалнята, тъй като може да причини нощно безпокойство и дори нарушения на съня поради психологическия му ефект върху нас.

 

Розовото е много мек и чувствен цвят и се препоръчва за хора страдащи от безсъние и неспокойни през нощта, които обичат да имат светлина и приятелско настроени в спалнята. Но и тук трябва да се обърне внимание на правилния тон и дозата, ако не искате да се озовете в дома мечта на мис Пиги.

 

Лилавото обикновено има възстановителен ефект и хармонизира ума и душата. Особено тъмните лилави цветови нюанси могат да имат много успокояващ и релаксиращ ефект върху нас. Така че внимавайте да не се успите!

 

Синият цвят въздейства много релаксиращо и ви кани да се отпуснете и мечтаете в съня си. Тъмните сини тонове могат да бъдат много дълбоки и успокояващи, а светлите тонове излъчват атмосфера на почивка и лекота.

 

Зелените цветове могат да имат лечебен и енергизиращ ефект върху нас, дават ни сила и ни зареждат с добро настроение, жизненост и безгрижие. В комбинация с топли земни тонове те са  идеален цвят за релаксираща атмосфера в спалнята.

 

Кафявото е доста труден цвят, тъй като насърчава съня, но не дава вътрешен мир и баланс в ежедневието. Ако сте фен на кафяви и земни тонове, по-добре е да сложите бяла стена и да украсите стаята с акценти от кафяв цвят.

 

И не се притеснявайте: цялостното пребоядисване не винаги е необходимо. Вместо това, можете лесно да поставите красиви цветни акценти с декоративни средства за дизайн, като например стикери за стена, възглавници, одеяла, килими, вази, картини или постери.

 

    

 

екип на deko.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари