Меню
Профил
Език

Категории

Най-продавани

Вижте всички статии

Произходът на Хелоуин

Произходът на Хелоуин

Време е за стикер за декорация на стена с вещица, паяци или тикви… с края на есента и настъпването на зимата идва време за един от най-забавните и провокативни празници – Хелоуин.

Думата Хелоуин произлиза от английския термин за вечерта преди Вси светии „All Hallow Eve“. Празникът е с дълга вълнуваща традиция и неговият произход е в Ирландия. Още келтите обявили в началото на зимата фестивал, наречен Samhain (края на лятото), приветстващ един от четирите велики ирландски (келтски) сезона - зимата.

 

В нощта преди 1 ноември, когато започвал мрачният сезон, те се подготвяли за тъмнината, призраците и зомбитата, които на 31 октомври, изпълзявали от гробовете си в нощта на Вси светии. За да не им дадат шанс да проникнат в къщите на смъртните, ирландците се дегизирали като призраци и зомбита. Така те вече не се различавали от призраците, били лесно приети от тях като себеподобни и били пощадени. Благодарение на тази маскировъчна тактика с голямо въздействие нощта преди Вси светии била спасена.

 

Чрез ирландските емигранти в САЩ фестивалът на Хелоуин се разпространил и в Америка.

От 1990 г. традициите на Хелоуин се практикуват и в други европейски страни и така все още се спазва традицията за Хелоуин децата да се преобличат като призраци и други страшни герои, за да прогонят злото. Обичаят днес се празнува като щастлив празник.

 

Като се спомене Хелоуин много от нас мислят за американската традиция събиране на сладкиши и преобличане със страшни костюми. Но как се празнува Хелоуин в международен план? Тук ще прочетете как честването на Деня на вси светии се отбелязва по различен начин по света: от Striezelpaschen в Австрия (Австрийска игра със зарове, в която се играе за сладкиш наречен Striezel, приготвен специално за този ден) до щастливия фестивал на мъртвите в Мексико.

 

5 любопитни традиции от Австрия до Мексико

Празненствата около 31 октомври имат дълга традиция.

С течение на времето в много части на света по повод Вси светии се развиват специални обичаи и ритуали.

 

1. Мексико: Празник на мъртвите

В Мексико „Dia de los Muertos“ се чества от 31 октомври до 2 ноември.

Денят на мъртвите обаче има много различен характер: Според общоприетото вярване починалите се връщат към семействата си в тези дни и пристигането им е щастлив и пъстър празник. Това може да изглежда странно и плашещо, но трябва да се помни и преходността, и красотата на живота. За да поздравят подобаващо починалите, в Мексико биват изградени специални олтари, които са богато декорирани (украсени) с храна и сладкиши. В края на краищата духовете се нуждаят от похапване след дългия си път. Черепите са често виждан символ, предимно от захар и марципан, но също и като сложна рисунка на лицето.

Посещение на гробището, което прилича по-скоро на семеен пикник е неизменна част от традицията.

 

2. „Trick or Treat“- „Пакост или лакомство“ в САЩ

В САЩ костюмът на Хелоуин не е задължително да бъде страшен. Празникът обаче има голямо значение: Отделя се време за специална подготовка, тиквите се издълбават, предните дворове се украсяват, къщите се декорират и се изпращат поздравителни картички. На много места се провеждат балове с маски или други големи богато украсени партита. На 31 октомври децата се скитат по улиците, облечени като вещици, тикви или зомбита и събират сладкиши. Ако вратата не се отвори или не се предложи лакомство, се използва традиционният израз  „Trick or Treat“ - „Пакост или лакомство“: Вандализмът не е рядкост в нощта на Хелоуин.

Друга крайност в САЩ са Призрачните събития в Салем, Денвър, където през 1692 г. по време на лов на вещици са извършени безброй арести, изтезания и екзекуции.

Тук празненствата се провеждат през целия месец октомври и включват паради, различни празненства в костюми или маскени балове.

 

3. Какво е Хелоуин в Австрия?

В североизточната част на Вайнфиертел (Weinviertel), близо до границата с Чехия, много общности поддържат традицията на „Striezelpaschens“ за Хелоуин. В деня преди Деня на вси светии в заведенията и кръчмите се играе така наречената игра „Striezelpaschens“  (игра със зарове и награда – специалено изпечен за празника сладкиш - млечен хляб под формата на плитка наречен „Striezel”).  Няма единни правила на играта, но обикновено се играят няколко рунда, така че играчите да се приберат щастливо у дома с няколко сладкиша. На преден план е преди всичко участието, забавлението и доброто настроение по време на играта, няма наказание за губещия.

Млечният хляб под формата на плитка се раздава в Австрия, а също и в отделни части на Германия, освен в Деня на вси светии и в деня след Хелоуин.

 

4. Германия: Хелоуин или St. Martin?

Честването на Хелоуин с обичаите, внесени от САЩ на много места напомня за традицията на Деня на Свети Мартин на 11 ноември в Германия. Тук, освен да събират сладкиши, на преден план стои почитта към Свети Мартин, който споделя наметалото си, за да покрие и стопли бедните и да ги спаси от смъртта през студената зима. В хода на празненствата в Германия се пее песен за Свети Мартин: За да получат сладкиши, се пее песен, която предварително е научена и репетирана заедно от всички деца. Те се разхождат със самостоятелно направени от тях фенери, обикновено придружени от родителите си и очакват подаръци. Ако някой не отвори вратата, няма наказание, всичко е на добра воля.

 

5. Хелоуин в Ирландия

Когато става дума за Хелоуин, ирландците са в особенно празнично настроение. В град Дери-Лондондерри в Северна Ирландия празникът се празнува четири дни и има характер на фестивал. Всяка година няколко хиляди туристи идват в града и дори си резервират нощувки в хотел за Хелоуин. Ако обаче вашият  костюм не е подходящ за празника, може да се случи така, че да не ви обслужат в заведенията. Краят на дългото парти за Хелоуин е с гигантски фойерверки.

 

Както може да  се види, Хелоуин е  изпълнен с разнообразни традиции в различните части по света. Въпреки, че до голяма степен празникът е подчиненият на американския материализъм, отдавна е възприет и честван и в други страни. Ще откриете много автентични и уникални традиции в нощта на вещиците и чудовищата преди деня на Вси светии!

 

А ето и нашите предложения за халоуин декорация за стена - забавни стикери за стена :)

    

 

екип на deko.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари