Количка

0 артикула

Категории

Най-продавани

Вижте всички статии

Как професионално да комбинираме цветовете в интериора?

Не е нужно да сте експерт, за да комбинирате интериорните цветове като професионалист. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да оформите цветови схеми, които ще придадат на всяка стая в дома ви добре обмислен вид.

 

Стъпка 1 - Определете настроението

Най-добрият подход, по който можете да започнете да оформяте интериорния дизайн не е цветът или това, което виждате, а по-скоро това, което искате да почувствате. Ако мислите за атмосферата или настроението, които искате да предадете на интериора, е по-лесно да излезете с перфектната цветова схема. Това ще е място за отдих с удобни мебели и меко осветление? Съвременна кухня със силни линии и остри ъгли? Дали стаята трябва да е празно и изчистено пространство за показване на изкуство или забавен кът за детски игри? Обмислянето на функцията и атмосферата на една стая може да ви помогне да изберете логически групи от цветове. Ако искате стаята ви да има класически, елегантен външен вид, никога не може да сбъркате, ако изберете черно и бяло. Ако сте наблюдавали залеза и искате вашата стая да има същата тази светлина, изберете различни нюанси на топлите цветове като червено, жълто и оранжево. Може би плажът е вашият предпочитан пейзаж - пресъздайте го със светлокафяви, бежови, бели и сини нюанси.

 

Стъпка 2 - Правилото 60-30-10

Ако искате научно обяснение на това какво би било подходящо за интериора ви използвайте правилото 60-30-10, което ви казва точно колко от всеки цвят трябва да използвате. Вашият основен цвят трябва да се използва на 60% от стаята, на най-големите площи, като стените. Вторият цвят в цветовата схема трябва да се използва на 30%, например при по-малки части от вашия план за интериорен дизайн като килими, мебели или таван. Последните 10% от стаята ви са запазени за акцент, или цвета на аксесоарите, декоративни пана за стена, малките мебели, възглавнички, декоративни орнаменти и други дребни предмети. Хром, мед или друг метал може да бъде вашият 10-процентен цвят, или можете да го използвате на една стена като акцент. Използвайте цветното колело, за да изберете семейство цветове и да приложите правилото 60-30-10 на нюансите в тази група.

 

Стъпка 3 - Природно вдъхновение

Понякога стъпки 1 и 2 не са достатъчни, за да изберете подходящата цветова схема за вашата стая. Ако все още не сте сигурни, че сте избрали точните цветове, защо не помислите за натуралните? Излезте навън и се вдъхновете от великата природа. Вземете основния си цвят от дървета, тухли или варовик или изберете нюанс, вдъхновен от пясък, пръст или треви. Лесно ще изберете цвета за акцент, който съответства на тези земни тонове, това ще е небесносиньото, яркозеленото или дори цветът на любимото ви цвете.

 

Стъпка 4 - Исторически изследвания

Разглеждането на цветови схеми от други епохи може да ви даде някои вдъхновяващи цветови комбинации, които да следвате. Всяка епоха от викторианската до модернистичния стил на 70-те години е имала уникални цветови комбинации, използвани за обзавеждане, интериорен дизайн и мода. Разгледайте някои от тези исторически модели и може да попаднете на перфектната цветова схема за вашата стая.

 

екипът на deko.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари